Σάββατο 30 Μαΐου 2015

MIMHΣΗ ΑΓΙΩΝ ή ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ




                                                                             
                                                                         


      Σαν παιδί μεγάλωσα διαβάζοντας   σε αφηγήματα την ζωή αγίων των πρώτων Χριστιανικών  χρόνων .Υπήρχαν στοιχεία που με έβαζαν και με βάζουν σε σκέψεις  ακόμη και τώρα. Θαύμαζα πάντα την στέρεη πίστη τους ,την ανυποχώρητη  στάση τους στις δυσκολίες και την άψογη συμπεριφορά τους σε σχέση με τον κοσμικό τρόπο ζωής. Ετσι λοιπόν αυτές τις ημέρες ξαναπέρασα τον βίο της Αγίας Βίβιας Περπέτουας .Ήταν κόρη πλουσιοτάτης οικογενείας στην Καρχηδόνα.Οταν ήταν είκοσι  χρονών αρρώστησε και έγινε θαυματουργικά καλά,με τις προσευχές της Χριστιανής δούλης της μητέρας της Ρουφίνας.. Μετά από αυτό πίστεψε στον Χριστιανισμό και τον καιρό που ήταν κατηχουμένη παντρεύτηκε τον στρατηγό Ιάρβα που και αυτός προσελκύστηκε στον Χριστιανισμό και πριν πεθάνει από χέρι εκδικητικό εχθρού του Χριστιανισμού βαπτίστηκε .Εξ αιτίας του γάμου και της γέννησης του παιδιού της αργοπορούσε το βάπτισμα της ίδιας της
Περπέτουας.Και όχι μόνο αυτό αλλά ζούσε με πολύ πλούσιο τρόπο, έχοντας στολισμένο το σπίτι της με ακριβά έπιπλα και στολίδια, ντυνόταν με ακριβά ρούχα ,κυκλοφορούσε με ακριβά αμάξια κλπ. Η συμπεριφορά της έκανε τον Επίσκοπο της πόλης να της στείλει μήνυμα με τον περίφημο Τερτυλλιανό να διορθωθεί, γιατί σκανδάλισε τον χριστιανικό κόσμο της πόλης.Εκείνη συνήλθε τελικά και συμμορφώθηκε, κατόπιν μαρτύρησε κιόλας για την πίστη της.
 Και σκέφτομαι αν αυτό το πνεύμα της πτωχείας που αγωνίζονταν να αποκτήσουν οι πρώτοι Χριστιανοί ,και που  το ζήτησε ο ίδιος ο Χριστός όταν ήταν στη γη,λέγοντας ," ίδετε τα πετεινά του ουρανού"  αν αυτό το πνεύμα το έχουμε εμείς τώρα. Αν μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα αγαθά, αν δεν μας κυριεύει  η αναζήτηση του επιπλέον περιττού πράγματος στη ζωή μας.Αν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με απλά πράγματα,κι αν μπορούμε να ζήσουμε λιτά σε στιγμές δύσκολες.
Μάλλον θα πρέπει να  αρχίσουμε να προσευχόμαστε για αυτό το πνεύμα στις μέρες που ζούμε, για να ζούμε αγαπημένοι και ειρηνικά ,χωρίς το πνεύμα της απληστείας και κακίας. Αυτές τις σκέψεις γράφω μαζί με τον βίο της  Αγίας.
 Βίος Αγίου

Άγιοι Περπέτουα, Σάτυρος, Ρευκάτος, Σατουρνίλος, Σεκούνδος και Φιλικητάτη οι Μάρτυρες
Ημερομηνία εορτής: 

Τύπος εορτής: 
Σταθερή.
Εορτάζει στις 1 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγια Περπετουα Η Μαρτυρας (181 - 203), Αγιος Σατυρος Ο Μαρτυρας (; - 203), Αγιος Ρευκατος Ο Μαρτυρας (; - 203), Αγιος Σατουρνιλος Ο Μαρτυρας (; - 203), Αγιος Σεκουνδος Ο Μαρτυρας (; - 203), Αγια Φιλικητατη Η Μαρτυρας (; - 203)


Τν τν σφαγντων Περπετοα πεντδα,
μειψε, συσφαγεσα πρς τν ξδα.
Βιογραφία
Η Αγία Περπέτουα ήταν από την Καρχηδόνα (Θουβριτανών της Αφρικής), έγγαμη και μητέρα ενός μικρού παιδιού. Διακρινόταν όχι μόνο για την ευσέβεια της, αλλά και για την εργασία της υπέρ της πίστεως, αν και ήταν μόλις 22 χρονών. Καταγγέλθηκε το 203 μ.Χ. στον χιλίαρχο της πατρίδας της, και συνελήφθη μαζί με πέντε κατηχούμενους, τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα, που η Περπέτουα είχε ανοίξει τα μάτια τους στο φως του Χριστιανισμού. Και τους μεν άνδρες τους σκότωσε με μαχαίρια ο ειδωλολατρικός όχλος, τη δε αγία Περπέτουα, με τη Φιλιτσιτάτη, αφού τις έβαλαν απέναντι μιας αγρίας δαμάλεως, διεσχίσθησαν από αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου