Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ?

Επιτέλους έφτασε ο καιρός των διακοπών!
Τα σχολεία προ πολλού έχουν τελειώσει τα μαθήματα,οι βαθμολογίες βγήκαν ,καλές ή ..."κακές"! Σε λίγες μέρες τελειώνει ο Ιούνιος και αρχίζουμε να προγραμματίζουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές!
Ονειρεμένοι προορισμοί, στην θάλασσα ή το βουνό,και μόνο η ιδέα μας πλημμυρίζει με γαλήνη και απαντοχή.Κάπου να ξεκουραστούμε ,να αυτοσυγκεντρωθούμε, να πάρουμε καινούργιες δυνάμεις! 
Όταν όμως έχουμε παιδιά ,πριν φύγουμε ,καλό είναι να πάρουμε υπ'όψιν μας κάποιους κανονισμούς και προφυλάξεις ,για να μην βρεθούμε  μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις.Βέβαια η Ελλάδα τώρα πιά έχει παντού κάποιο κέντρο υγείας,κάποιο νοσοκομείο,η φαρμακείο. Εάν όμως από πριν γνωρίζουμε οτι κάποιο φάρμακο,ή κάποια άλλη προφύλαξη χρειάζεται για το παιδί μας καλό θα είναι να εφοδιαστούμε ,όπως επίσης το μέρος των διακοπών να είναι   καλό και για την ασφάλεια των παιδιών μας .Γιαυτό θα αναρτήσω οδηγίες για τις ασφαλείς διακοπές. Επίσης και εμείς οι μεγάλοι καλό είναι να εφοδιαστούμε με τα φάρμακά μας ,για τα χρόνια ιδίως νοσήματα, για να περάσουμε καλά .Χωρίς αγχος λοιπόν, ας ετοιμστούμε και ,  Bon voyage! Bonnes Vacances et Sac Voyage toujours avec vous!!!
Que Dieu vous benisse!!!
Με καλοκαιρινούς Χαιρετισμούς ,και πολλές προμήθειες από τις μαρμελάδες μας ...
η Γιαγιά




Posted on June 3, 2013
Επιτέλους έφτασε η ώρα των διακοπών!
Βουνό ή θάλασσα, ότι και αν επιλέξουμε, ο βασικός στόχος είναι ένας: Να συνδυάσουμε διασκέδαση με ασφάλεια και να επιστρέψουμε γεμάτοι από όμορφες αναμνήσεις.
Σε μια προσπάθεια λοιπόν να αποφύγουμε δυσάρεστα περιστατικά φροντίσουμε ώστε να έχουμε λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις ώστε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή (αποφεύγοντας τις υπερβολές), αλλά και να ενημερώσουμε σωστά τα παιδιά μας ώστε να έχουν και αυτά έως ένα βαθμό την ευθύνη του να φροντίζουν τον εαυτό τους.[…]

Τι μπορούμε να κάνουμε
Η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση
Κάποιο ντοκιμαντέρ, βιβλία ή μια απλή συζήτηση μπορεί να βοηθήσει στο να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το ότι ναι μεν οι διακοπές είναι αφορμή για ξεγνοιασιά και παιχνίδι. Η φύση όμως απαιτεί εκτός από τον σεβασμό μας και την προσοχή μας, γιατί υπάρχουν σε αυτή ορισμένοι κίνδυνοι για τους οποίους πολλές φορές δεν γνωρίζουμε. Η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσουμε στα παιδιά το άγχος πως για ότι κάνουν, κάτι κακό μπορεί να συμβεί. Με αυτό τον τρόπο τα αποτρέπουμε να εξερευνήσουν την φύση και να έρθουν σε επαφή μαζί της. Είμαστε ελεύθεροι στο σημείο που δεν θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Είναι αυτονόητο πως όσο πιο μικρό είναι το παιδί, οφείλουμε εμείς να το προστατεύσουμε και να μην του δημιουργήσουμε φοβίες περιγράφοντας λεπτομερώς τους κινδύνους! Επίσης το «πρόσεχε» γενικώς και αορίστως επίσης δεν βοηθάει, ειδικά όταν λέγεται σε κάθε βήμα, σε κάθε πράξη του παιδιού. Δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο φοβίες οι οποίες μόνο θετικό αποτέλεσμα δεν έχουν.
Μπορεί πριν φύγουμε για διακοπές να φτιάξουμε μια λίστα με τα «Πρέπει» και τα «δεν πρέπει». Φυσικά εν όψει διακοπών τα «πρέπει» σε σχέση με την καλοπέραση μας, οφείλουν να είναι περισσότερα!
Διακοπές στο Βουνό
Υπάρχει τεράστια ποικιλία βιβλίων στο εμπόριο (παιδικές εγκυκλοπαίδειες) που μπορούν να είναι πολύτιμοι βοηθοί μας στο να συζητήσουμε με τα παιδιά για τα είδη των δηλητηριωδών εντόμων, ερπετών και φυτών της περιοχής που βρίσκεστε, έτσι ώστε σε πιθανή επαφή μαζί τους να είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν και να τα αποφύγουν.
Αποφεύγουμε να βάζουμε τα χέρια μας σε τρύπες ή χαραμάδες, κάτω από πέτρες ή σε άλλα μέρη χωρίς ορατότητα, γιατί μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι (π. χ. φίδια, σκορπιοί κτλ)
Καλό είναι να μην κάνουμε περιπάτους ανάμεσα σε ψηλά χόρτα. Αν είναι απαραίτητο (δεν μπορούμε να κατευνάσουμε την ανάγκη για εξερεύνηση!) φοράμε μποτάκια και κάλτσες που παρέχουν μια σχετική ασφάλεια.
Στην περίπτωση, που στο μέρος όπου βρίσκεστε υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, λίμνες κτλ πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τα παιδιά για το ότι και στο παιχνίδι με το νερό υπάρχουν κάποιοι κανόνες.
Εάν συναντήσουμε τυχαία κάποιο ζώο στο δρόμο μας ας αποφύγουμε περισσότερες…συστάσεις. Δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί ένα ζώο που ζει ελεύθερο στη φύση, ειδικά εάν αισθανθεί πως απειλείται.
Στο βουνό και γενικότερα σε κάθε μέρος που υπάρχει δάσος αποφεύγουμε την όποια χρήση φωτιάς. Πέρα από την προσωπική μας ασφάλεια, τίθεται και το δάσος σε κίνδυνο.
Πρώτες βοήθειες στο βουνό 
Αν, παρά τα μέτρα ενημέρωσης και προστασίας που έχετε λάβει, συμβεί κάποιο τσίμπημα ή δάγκωμα, είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και να ακολουθήσετε κάποιες βασικές οδηγίες μέχρι να χαίρετε ιατρικής βοήθειας (αν πρόκειται για κάτι σοβαρό).
Σε περίπτωση τσιμπήματος από έντομο π. χ. σφήκας ή μέλισσας, το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί κοκκινίλα, πρήξιμο και πόνος που θα διαρκέσουν για περίπου 48 ώρες. Είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με χρήση  αμμωνίας ή  κάποιας αντιϊσταμινικής κρέμας Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος αναφυλακτικού σοκ (συμπτώματα: δύσπνοια, έντονος κνησμός, εφίδρωση, ζάλη, αίσθημα αγωνίας). Εάν εμφανιστεί απλή αναφυλαξία (χωρίς πτώση της πίεσης), πρέπει να χορηγηθούν άμεσα μία δόση αντιισταμινικού (σιρόπι, σταγόνες ή χάπι) και αν υπάρχει δύσπνοια μία δόση βρογχοδιασταλτικού (σιρόπι, εισπνεόμενο σπρέι). Μετά τη χορήγηση των σχετικών φαρμάκων επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.
Στην περίπτωση τσιμπήματος από φίδι, πρέπει να γνωρίζετε πως το δάγ
ωμα δηλητηριώδους φιδιού αφήνει στο δέρμα δυο μικρά στρογγυλά τρυπήματα. Οποιοδήποτε άλλο τσίμπημα πιθανόν να προέρχεται από ακίνδυνο φίδι. Αν το φίδι που προκάλεσε το δάγκωμα είναι δηλητηριώδες τότε τα πιο πιθανά συμπτώματα που θα εμφανιστούν είναι η θολή όραση, η ναυτία, η τάση για εμετό, η δύσπνοια και η λιποθυμία. Σε αυτή την περίπτωση ακινητοποιείστε το δηλητηριασμένο μέλος, για να αποφύγετε τη γρήγορη εξάπλωσή του δηλητηρίου δένοντας ένα κομμάτι ύφασμα σε απόσταση 10 εκατοστών πάνω από την πληγή. Κατόπιν μεταφέρετε άμεσα το άτομο που έχει πληγωθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να ρουφήξετε το δηλητήριο από την πληγή. Τέτοιου είδους ηρωισμοί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του πληγωμένου ατόμου άλλα και να προκαλέσουν και τη δική σας δηλητηρίαση.
Στην περίπτωση τσιμπήματος από δηλητηριώδη σκορπιό ή αράχνη, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι θολή όραση, ναυτία, τάση για εμετό,  δύσπνοια, λιποθυμία, έντονη εφίδρωση και διάρροια. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει το άτομο που έχει δεχθεί το δάγκωμα να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα πρέπει να τοποθετείται πάγος στο σημείο του δαγκώματος γιατί κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό.
Αν κάποιο αγκάθι μπει στο δέρμα καλό είναι να το βγάλουμε έγκαιρα.  Το πιο χρήσιμο…εργαλείο σε αυτή την περίπτωση είναι το τσιμπιδάκι φρυδιών. Αν η άκρη του αγκαθιού δεν είναι εμφανής, τότε πρέπει να βουτήξετε το πάσχον μέλος σε ζεστό νερό και να πιέσετε περιφερειακά έτσι ώστε να βγει η άκρη του προς τα έξω. Στη συνέχεια τραβήξτε το αγκάθι προς τα έξω και βάλτε στο εν λόγω σημείο λίγο οινόπνευμα ή κάποιο άλλο αντισηπτικό.
Διακοπές στη θάλασσα
Αν επιλέξουμε ως προορισμό διακοπών κάποια παραθαλάσσια τοποθεσία, ας έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:
Όσο πιο νωρίς μάθει ένα παιδί να κολυμπά, τόσο πιο εύκολα αυτό θα γίνει. Το κολύμπι γίνεται διασκεδαστικό όταν πληροί κάθε κανόνα ασφάλειας. Φυσικά δεν θεωρείται δεδομένο πως όποιος γνωρίζει κολύμπι έχει λύσει κάθε ζήτημα ασφάλειας (ακόμη και στους ενήλικες). Επίσης δεν επαναπαυόμαστε όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν βοηθήματα ασφάλειας. Μπρατσάκια, σωσίβια και ότι άλλο, δεν αρκεί για να «έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο». Η παρουσία ενήλικα είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη.
·         Δεν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι. Καλό είναι να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
·         Ελέγχουμε τα νερά που κολυμπάμε. Αν  υπάρχουν βράχια ή άλλα εμπόδια (π.χ η θάλασσα βαθαίνει απότομα) ενημερώνουμε τα παιδιά ούτως ώστε όταν κάνουν βουτιές ή παίζουν παιχνίδια μέσα στο νερό να είναι προσεκτικά.
·         Καλό είναι πριν φύγουμε για διακοπές να υπενθυμίσουμε κάποιους βασικούς κανόνες για την περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουμε κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση πνιγμού .
Δείτε εδώ πρώτες βοήθειες που μπορούμε να παρέχουμε εάν πατήσουμε αχινό .
Σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποια καλοκαιρινή καταιγίδα, τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα για την επικινδυνότητα του να κολυμπούν  ή να βρίσκονται κάτω από δέντρα την ώρα που βρέχει και ρίχνει κεραυνούς.
Καπέλο,  γυαλιά ηλίου, λευκό βαμβακερό μπλουζάκι και αντηλιακό (το οποίο  ανανεώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα), είναι απαραίτητα εφόδια για την παραλία σε καθημερινή βάση.
Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν λόγους για να προσθέσετε άγχος στις διακοπές σας. Μια απλή συζήτηση με τα παιδιά βοηθάει στο να γίνετε εξερευνητές της φύσης χωρίς να κινδυνεύετε, και  τελικά θα προσφέρει περισσότερη ξεγνοιασιά στις διακοπές σας όπου και αν βρίσκεστε.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως ένα φαρμακείο με τα είδη πρώτης ανάγκης σας παρέχει περισσότερη ασφάλεια. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για τον εξοπλισμό του. Εμείς σας ευχόμαστε να μην το χρησιμοποιήσετε ούτε για μικροτραύματα!
Posted on June 3, 2013
Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε τα παιδιά για την επίσκεψη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάζοντας την περισσότερο ως παιχνίδι, ανακάλυψη/εξερεύνηση και εμπλέκοντας τα ίδια στην ανακάλυψη της ιστορίας του τόπου στον οποίον έχουμε ταξιδέψει για διακοπές. Δεν πρέπει να παρουσιάσουμε την επίσκεψη ως «υποχρεωτική».
Τα παιδιά σήμερα, ακόμα και [….]
από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, είναι τόσο φορτωμένα που μία ακόμα «υποχρεωτική» δραστηριότητα μπορεί να τους φανεί αβάστακτη. «..Πρέπει να το δεις», «…πρέπει να πάμε γιατί πρέπει να το μάθεις» είναι λόγια που λειτουργούν αποθαρρυντικά για τα παιδιά που θέλουν να απέχουν απ’ ότι τους θυμίζει σχολείο και υποχρέωση.
Το πιο σημαντικό είναι η στάση που κρατούν οι γονείς απέναντι στο μουσείο:
Είναι καλό οι γονείς να είναι ανοικτοί στην εμπειρία του μουσείου, επινοητικοί και δημιουργικοί.
Να προτείνουν αυτοσχέδια παιχνίδια που να συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη γνώση.
Να μην καταπιέζονται οι ίδιοι από την αίσθηση ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν (…αφού κάναμε όλο αυτό τον κόπο να έρθουμε ως εδώ πρέπει κάτι να μάθουν).
Για τα παιδιά οι εμπειρίες είναι πιο πολύτιμες από τις πληροφορίες και η φιλομάθεια, η ανακάλυψη, η συνεργασία είναι πιο σημαντικά από όλα!
Posted on June 2, 2013

Τα παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές, αποτελούν βασικό κριτήριο επιλογής του τελικού προορισμού μας! Η κατάλληλη έρευνα καλοκαιρινών προορισμών και η σωστή επιλογή από μέρους μας, θα καθορίσει, μέσα από την διασκέδαση των παιδιών, την δική μας ξεκούραση.
Πιο σωστή επιλογή θεωρείται ένας καλοκαιρινός προορισμός με εύκολη πρόσβαση ή συχνή συγκοινωνία, κοντά σε μεγάλη πόλη που να διαθέτει εξοπλισμένες μονάδες υγείας, όταν έχουμε βρέφος.[….]
Σε παιδιά μεγαλύτερης προσχολικής ηλικίας κατάλληλος προορισμός παραμένει ο τόπος με την εύκολη πρόσβαση, αρκεί να έχουμε ένα καλά εξοπλισμένο φαρμακείο μαζί μας.

Posted on June 2, 2013
Τα παιδιά κουράζονται και βαριούνται πολύ εύκολα, ειδικά όταν η διαδρομή είναι μεγάλη για να φτάσετε στον καλοκαιρινό προορισμό σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει πολύ καλά τις διακοπές σας, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά. Το σημαντικό με ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα είναι ότι αν είναι λειτουργικό εξασφαλίζει σε όλα τα μέλη της οικογένειας αυτό που θέλουν από τις διακοπές τους.[…]

Δηλαδή παιχνίδι στα παιδιά και ηρεμία στους γονείς. 
Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να συγκρίνετε τις τιμές και τη διάρκεια της διαδρομή των μεταφορικών μέσων, με τα οποία μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας.
·         Αν έχετε τη δυνατότητα καλό θα είναι να επιλέξετε το αεροπλάνο σαν μεταφορικό μέσο, διότι είναι πιο γρήγορο και εκτός του ότι δεν θα κουράσει, θα εντυπωσιάσει τα παιδιά. Καλό θα είναι να ρωτήσετε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο για να πάρετε πληροφορίες και για ξενοδοχεία, αλλά και για τα εισιτήρια. 
·         Αν διαλέξετε το αεροπλάνο για τη μεταφορά σας ζητήστε να είστε σε παράθυρο και σχετικά κοντά στην τουαλέτα. Επίσης σιγουρευτείτε για το πώς θα πάτε στο αεροδρόμιο και όταν προσγειωθείτε στο μέρος των διακοπών σας πως θα φτάσετε στο ξενοδοχείο. Καλό θα είναι ακόμα να επιλέξετε μια πτήση που να μην αναστατώσει το πρόγραμμα ύπνου των παιδιών σας. Είτε ταξιδέψετε με πλοίο είτε με αεροπλάνο είναι προτιμότερο να φτιάξετε σπιτικά σάντουιτς για τα παιδιά σας και να μην αγοράσετε από την καντίνα. 
·         Σε χώρους με πολύ κόσμο όπως ένα αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Καλό θα είναι τα παιδιά σας να φοράνε ρούχα σε έντονα χρώματα, ώστε να ξεχωρίσουν και να τα κρατάτε συνέχεια από το χέρι.
·         Στις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας διάφορα παιχνίδια, να μιλήσετε για τις περιοχές από τις οποίες περνάτε, να τραγουδήσετε ή να παίξετε επιτραπέζια που είναι ειδικά φτιαγμένα για ταξίδια, ώστε να μην βαρεθούν. Επίσης φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό, φαγητό και μια μικρή σοκολάτα.Θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στις διακοπές ένα μικρό ‘’φαρμακείο’’. Αυτό θα εμπεριέχει τα απαραίτητα φάρμακα για κάποια έκτακτη ανάγκη και θα πρέπει να βρίσκεται στην τσάντα σας και όχι στη βαλίτσα. Επίσης αν μπορείτε να παίρνετε και μια αλλαξιά ρούχων για τα παιδιά μαζί σας.
·         Για να μην ξεχάσετε να πάρετε κάτι σημαντικό στις διακοπές σας καλό θα είναι να έχετε προετοιμάσει δυο μέρες πριν τις βαλίτσες σας. Επίσης τα παιδιά θα είναι ωραίο να συμμετέχουν στην ετοιμασία της βαλίτσας τους, ώστε να σας που τι χρειάζονται. Για να πάρετε ότι χρειάζεστε λοιπόν θα πρέπει αρχικά να φτιάξετε μια λίστα. Τα παιχνίδια που θα πάρετε μαζί καλό θα είναι να μην είναι αιχμηρά, ώστε να μην έχετε συνεχώς άγχος στις διακοπές σας.
·         Όταν θα διαλέγετε το που θα πάτε διακοπές θα πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος που να συνδυάζει και την ηρεμία και την ξεκούραση για εσάς, αλλά και δραστηριότητες για τα παιδιά. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε έναν προορισμό που να έχει νεροτσουλήθρες, μουσεία με εντυπωσιακά ζώα και άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών σας. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα επιλέξτε ένα ξενοδοχείο με πισίνα, αλλιώς πηγαίνετε σε οργανωμένες παραλίες.
Συμπερασματικά σημασία στις διακοπές με τα παιδιά έχει το να περάσετε καλά, να επικοινωνήσετε, να διασκεδάσετε και να αποβάλλετε το στρες της καθημερινότητας. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίσετε καλά ορισμένα πρακτικά θέματα για να μην έχετε απρόοπτα και να είστε πάντα ασφαλείς και εσείς, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά σας.
Τέλος καλό θα είναι να προγραμματίσετε τις διακοπές σας με βάση τις ανάγκες και τα θέλω των παιδιών σας, διότι όσο πιο ευχαριστημένα είναι τόσο περισσότερο θα ξεκουραστείτε και εσείς!
Posted on June 2, 2013
Posted on June 2, 2013
Όπως για τους ενήλικες, έτσι και για τα παιδιά, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι χρόνος για χαρά,παιχνίδι και ξεκούραση, αλλά και μια περίοδος καταλυτική τόσο για την ψυχική υγεία όσο και για τη μετέπειτα σχολική τους επίδοση. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι γονείς να οργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διακοπές των  παιδιων.

1. Οργανώστε διακοπές για όλη την οικογένεια:

Ξεφυλλίστε μαζί με το παιδί σας έναν ταξιδιωτικό οδηγό, ώστε να επιλέξετε από κοινού το μέρος των διακοπών.[………]

·         Φροντίστε ώστε το ξενοδοχείο όπου θα διαμένετε να είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά
·         Βοηθήστε το παιδί να εξοικειωθεί από νωρίς με το υγρό στοιχείο και να καταλάβει ποιες ενέργειες είναι επικίνδυνες .
·          
Posted on June 2, 2013
Τι να προσέξτε τους καλοκαιρινούς μήνες
Όσο το πιτσιρίκι σας προσπαθεί να χορτάσει τη θάλασσα, το τρέξιμο κατά μήκος της παραλίας και τα παιχνίδια με το κουβαδάκι του, προστατέψτε το από τις βλαβερές ακτινοβολίες.
·         Φορέστε του δροσερά ρουχαλάκια: Η καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα του πρέπει να περιλαμβάνει βαμβακερά και ανάλαφρα μπλουζάκια, σορτσάκια ή φορεματάκια που εμποδίζουν την ακτινοβολία να φτάσει στην επιδερμίδα και παράλληλα δεν θα το ζεσταίνουν. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα που δεν «τραβούν» τον ήλιο και φυσικά μην παραλείψετε το καπέλο!
·         Μην ξεχνάτε να του βάζετε συχνά αντηλιακό: Η παιδική επιδερμίδα αφυδατώνεται εύκολα και διαθέτει λιγότερη μελανίνη από αυτήν ενός ενηλίκου, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητη. Όταν πάτε στην παραλία, κάντε μια πρώτη επάλειψη σε όλο το σώμα μισή ώρα πριν την πρώτη βουτιά και ανανεώνετε κάθε φορά που το παιδί βγαίνει από τη θάλασσα αφού το σκουπίσετε καλά ή κάθε 1-2 ώρες αν παίζει στην αμμουδιά
·          Επιλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 20, ενώ καλό είναι να έχετε προμηθευτεί ειδική αντηλιακή κρέμα ή στικ για τα χείλη του ώστε να μην καούν ή ξεφλουδίσουν. Μη θεωρείτε περιττό το αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες, αφού οι υπεριώδεις ακτινοβολίες διαπερνούν τα σύννεφα και απειλούν με εγκαύματα. Μετά το μπάνιο ενυδατώνετε το δέρμα του μικρού σας με γαλάκτωμα.
·         Μην αμελείτε τα ματάκια του! Τα γυαλιά ηλίου (εννοείται κρύσταλλα καλής ποιότητας) είναι απαραίτητα όσο το πιτσιρίκι σας απολαμβάνει το παιχνίδι κάτω από τον καυτό ήλιο. Ειδικά αν έχει ανοιχτόχρωμα μάτια, κάποια πάθηση όπως για παράδειγμα μυωπία ή άλλη ευαισθησία, είναι απολύτως αναγκαία η προστασία τους.
·         Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνει το παιδί: Στην περίπτωση που ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε τον παιδίατρο αν επιτρέπεται να εκτεθεί στον ήλιο, διότι μερικά φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος και το κάνουν πιο ευπαθές.


https://pixel.wp.com/g.gif?blog=44037332&v=wpcom&tz=0&user_id=0&subd=diakopesmetapaidia&host=diakopesmetapaidia.wordpress.com&ref=https%3A%2F%2Fwww.google.gr%2F&rand=0.5264618920627981

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου